IMG_0664a
IMG_0650aIMG_0655aIMG_0662a

Gopalada

8,00  vklj. z DDV

Gopalada je na našem tržišču bržkone novost, saj predstavlja kombinacijo zdravega in okusnega. Poleg naravnih sestavin, kot so javorjev sirup in fino mleta rožičeva moka, vsebuje Gopalada visokokvalitetne maščobe , kot so Radha Govinda ghee in pa kokosovo maslo.

Category:

Product Description

ihg-01

Gopalada je na našem tržišču bržkone novost, saj predstavlja kombinacijo zdravega in okusnega. Poleg naravnih sestavin, kot so javorjev sirup in fino mleta rožičeva moka, vsebuje Gopalada visoko kvalitetne maščobe, kot so Radha Govinda ghee in pa kokosovo maslo. Pri tem je potrebno izpostaviti popolno odsotnost cenenih sestavin in umetnih dodatkov.
Gopalada je namenjena vsem gurmanskim sladokuscem, ki cenijo svoje zdravje in visoko kvalitetne slastne jedi.

V primerjavi s slavnim namazom vsebuje za tretjino manj kalorij in sladkorja, v primerjavi z ostalimi zdravimi namazi pa ne vsebuje cenene palmine masti.

Glavna sestavina Gopalade je fino mleta rožičeva moka ali kerob.

In kaj sploh je kerob?
Ceratonia siliqua ali rožičevec – je znan tudi kot »zdravi kakav«. Na področju Mediterana ga gojijo že več kot 4000 let, sicer pa naj bi izviral iz Arabije. Je izjemno skromna rastlina, saj raste na skalnatem terenu, kjer je zemlje zelo malo. Za svojo veliko trdoživost se lahko zahvali koreninam, ki segajo tudi do 38 metrov globoko, zato je njegovo drevo vselej prečudovito zeleno.

Grmičasto drevo doseže višino in širino od 9 do 15 metrov. Cvetje je neznatno in združeno v grozde, plod pa je do 20 cm dolg strok. Ime Ceratonia izvira iz grščine in pomeni »rogat, bolj ali manj upognjen plod«. Kot zanimivost naj povemo, da je ta sladki sad v Sredozemlju tudi priljubljena hrana za osle, konje in prašiče.
Na nemško govorečem območju rožičevcu pravijo »Johannisbrotbaum« ali Janezov kruhovec. Ime izvira iz časov, ko naj bi Janez

Krstnik v puščavi živel zgolj od rožičev. V Španiji, kjer rožiče imenujejo »algarobbo«, so jih leta 2004 obrali 67.000 ton, kar predstavlja tretjino svetovne proizvodnje. Tudi naši sosedje Italijani sodijo med večje pridelovalce.

Ste vedeli?

Nekoč je bilo dobro znano, da vsako seme rožičevca tehta cca 200 mg, zato so ga zaradi standardne teže uporabljali kot mero za zlato. Pravijo, da od tod prihaja tudi oznaka za zlato, ki ji dandanes pravimo karat.
Rožičeva moka je odličnega, karameli podobnega okusa z zrnasto strukturo, zato je zelo primerna za pripravo sladic, zaradi številnih zdravju koristnih hranilnih snovi pa je več kot priporočljiv nadomestek čokolade in škodljivega sladkorja. Ker je rožičeva moka sladka že sama po sebi, pri pripravi sladic dodatno sladkanje skorajda ni potrebno.
Primerjava med rožičem (kerob) in kakavom
Rožičeva moka ne vsebuje kofeina, ki je sicer prisoten v kakavovih zrnih, pač pa vsebuje: vitamine A, B, B2, B3, D in E; kalcij, fosfor, kalij, magnezij, železo, mangan, barij, baker in nikelj; vlaknine, ki vplivajo na zdrav metabolizem; ter pektine, ki učvrstijo preveč mehko blato.

Rožičeva moka za razliko od izdelkov iz kakava izdelkov ne vsebuje alkaloida theobromina, ki deluje kot poživilo. Medtem ko v kakavovih izdelkih najdemo oksalate, ki ovirajo vsrkavanje kalcija v krvni obtok, pa kerob vsebuje veliko kalcija (3x več kot kakavova zrna, in sicer 325 mg kalcija na 100 g keroba.), ki ga v moderni prehrani še kako primanjkuje. Prav tako kerob ne vsebuje holesterola, zato zmanjšuje tveganje za srčno-žilne bolezni in ne vpliva na dvig krvnega pritiska, vsebuje 1/3 manj kalorij in 17x manj maščob.

Predelana hrana vsebuje ogromno sladkorjev in umetnih sladil, ki hitro dvignejo nivo sladkorja v krvi, kar pa ne velja za rožičevo moko. Čeprav stroki vsebujejo kar 42% sladkorja (kakav npr. zgolj 5%) ter približno enak odstotek škroba, preostanek pa predstavljajo beljakovine (8%) in vlaknine, za njegovo presnovo telo ne potrebuje inzulina.
Ker ob zaužitju rožičeve moke ne pride do naglega povišanja nivoja sladkorja, je primerna tudi za diabetike in vse, ki imajo sicer težave z nihanjem krvnega sladkorja.
Znanstvene študije kažejo, da je kerob čudežna hrana, bogata z antioksidanti, in je fantastičnega okusa.

Izdelava čokolade pod drobnogledom

Želite izvedeti grenko resnico o izdelavi sladke čokolade ?

pošljite mail na : restavracija@radhagovinda.si

 

Osebna izkaznica izdelka:
Gopalada – kemni namaz
Kremni namaz Gopalada je odličen vir energije za začetek dneva, hitra rešitev med obroki, kot tudi lahek posladek pred večernim počitkom

Sestava:
• rožič, javorjev slad, med, kokosovo maslo, Radha Govinda ghee, začimbe , mlečni produkti , praženi mleti lešniki
Vsebina: neto masa 380 g
Hraniti pri temperaturi: 5°C-20° Ob odprtju izdelek hraniti pri temperaturi do + 8°C in ga hitro porabiti.
Rok trajanja: Rok trajanja najmanj 90 dni od datuma proizvodnje. Rok uporabe po odprtju vsaj 10 dni.
Hranilna vrednost namaza Gopalada.
100 g izdelka vsebuje:

Energetska vrednost kcal /kJ: 356/1488

  • Maščobe: 20,4 g
  • Nasičene maščobne kisline: 13,7g
  • Ogljikovi hidrati: 37,1 g
  • Skupni sladkor: 23,2 g
  • Beljakovine: 6,01 g
  • Natrij: 0,079 g
  • Analiza izdelka narejena 18.3.2014 v NLZOH (Nacionalni labaratorij za zdravje, okolje in hrano).

letak_x-01

Poreklo: Slovenija

Proizvaja: PE : Radha Govinda proizvodnja

 

POSTANI ČLAN