Ghee

12,00  (DDV vključen)

Radha Govinda ghee (prečiščeno maslo) domače ročne izdelave je pripravljen iz najboljšega masla slovenskega porekla.
 1. Pripravljen z ljubeznijo – skrivnost okusnih jedi
  Radha Govinda GHEE (prečiščeno maslo) je pripravljen iz masla slovenskega porekla mlekarne Planika. Mlekarna Planika pripravlja sveže maslo iz smetane pasteriziranega nehomogeniziranega mleka krav, ki se pasejo pod vznožjem alpskega gorovja.
  Neprecenljive blagodejnosti GHEE-ja so poznane že več tisočletij, GHEE pa je zaradi močnega pozitivnega delovanja na počutje fizičnega in subtilnega telesa nepogrešljiva sestavina vsake vrhunske zdrave kuhinje.
  O ghee-ju:
  - Ghee vsebuje vitamine A, D, E in K. Ne vsebuje kazeina, ki je glavna beljakovina v mleku prežvekovalcev in je težko prebavljiv, dokazujejo pa tudi njegov učinek, ki še najbolj spominja na odvisnost (npr. sirom, bogatim s kazeinom, se mnogi ljudje nikakor ne morejo odreči – kar mnogi povezujejo tudi z odvisnostjo od uživanja pic).
  -Ker z lahkoto prodre skozi celične membrane, povečuje učinkovitost v njem raztopljenih začimb in zelišč, ter tako pripomore k absorbciji vitaminov, mineralov in fitonutrientov. Naravni ghee je antioksidant in vsebuje lipoprotein visoke gostote ali HDL (high density lipoprotein), ki ga imenujemo tudi “dobri” holesterol. Le-ta prenaša LDL ali slabi holesterol iz tkiv in arterij v jetra ter ga odstrani iz telesa v obliki žolča. Višja raven HDL holesterola v krvi preprečuje izpostavljenost srčnožilnim in koronarnim dogodkom (zavira nastajanje oblog holesterola v žilnih stenah). Dober holesterol pa je tudi gradnik naših hormonov (kortizol, serotonin, histamin, melatonin, itn.), ki jih izločajo v kri različne zelo pomembne žleze z notranjim izločanje in od katerih je odvisno celostno počutje tako na fizični kot tudi energetski ravni.

Nasprotno pa je z LDL (low density lipoprotein), imenovani tudi “slabi” holesterol, ki ga v naravnem gheeju ni, ga pa najdemo v polnomastnih mlečnih izdelkih, rumenjakih, mesu, klasičnem maslu, loju, margarinah, raznih namazih z olji in maščobami, ipd.. Le-ta pospešuje proces ateroskleroze, ki je eden najpomembnejših dejavnikov tveganja za nastanek srčne in možganske kapi, itd.
Višina ravni “dobrega holesterola” je odvisna od življenskega okolja krav in njihove krme.
Ghee ne vsebuje laktoze, zato je primeren tudi za ljudi, ki ne prenesejo mlečnih izdelkov. Ga pa iz preventivnih razlogov vseeno odsvetujemo ljudem, ki so visoko netolerantni na laktozo (npr. promil laktoze na določeno količino gheeja).

Vsestranska uporabnost ghee-ja v kuhinji:
• odličen za pečenje in cvrtje, poglobi in razširi namreč okus pripravljane jedi. Velja kot idealna maščoba za cvrtje, saj znaša njegova točka dimljenja (kjer se molekule začno razgrajevati) celo do 250°C (482°F), kar je precej nad splošno temperature pečenja (približno 180 – 200 ° C (392 ° F)) in je tako nad stopnjo dimljenja večine rastlinskih olj; za cvrtje ga lahko uporabite večkrat; • izboljša okuse in polnost prilog, kot so mlinci, riž, pire krompir, testenine,.. lahko ga dodamo k že pripravljenim gotovim jedem, prilogam, juham in omakam; • čudovit za predpraženje začimb; • ghee namažemo na kruh samostojno ali ob marmelado, z različnimi namazi; • na sobni temperaturi se ob pravilni hrambi ne kvari, z leti postaja vedno boljši; • kot esenca mleka kakovostno nadomesti vse ostale mlečne izdelke; • odličen je kot osnova za izdelavo krem, sijajno vpija lastnosti rož in zeli; • za pripravo odličnih sladic, kruha in ostalega testa; • ghee lahko uporabimo kot oljne lučke (ghee lampice), saj njegov plamen čisti in uravnoveša prostor in telo skozi oči; Ghee je med vsemi maščobami najboljši prenašalec okusov, tako že majhna količina izboljša jed, poglobi okus in ustvari prefinjeno aromo.

IN KAJ O GHEE-JU PRAVI AYURVEDA:
Neprecenljive blagodejnosti GHEE-ja so poznane že več tisočletij.
Ker pa je po zakonu prepovedano oglaševanje blagodejnih učinkov gheeja bomo to rubriko izpustili.
Če vas zanima kaj vse o GHEE -ju pravi AYURVEDA nam pišite na : restavacija@radhagovinda.si

Osebna izkaznica izdelka:
Sestava:
• sveže maslo iz smetane, pasteriziranega nehomogeniziranega svežega kravjega mleka.

Vsebina: 300 g / 370 ml

Hraniti pri temperaturi 5°C-25°C

Rok trajanja : najmanj eno (1) leto od datuma proizvodnje

 Ghee – tekoče zlato
Povprečna izračunana hranilna vrednost na 100 g izdelka
Energijska vrednost 900 kcal / 3799 kJ
Maščobe 100 g
od tega nasičene 71,14 g
Ogljikovi hidrati 0
od tega sladkorji 0
Beljakovine 0
Soli 0

Poreklo: Slovenija

Proizvaja: PE: Radha Govinda proizvodnja

POSTANI ČLAN