Sprehodite se po čakrah

Sprehodite se po čakrah

Enodnevni veganski kuharski tečaj

pod vodstvom Mitje Bitenca.

Veganska vedska kuhinja,

v katere globine se bomo tečajih potopili in jih tudi z veseljem okusili, izključuje meso, jajca in ribe, mleko, mlečne izdelke, vključuje pa vse vrste sadja, zelenjave, riževo mleko in izdelkov iz soje, žit, stročnic itd. Je zelo uravnovešena in vsebuje vse potrebne sestavine za zdrav razvoj človeškega organizma.

Vrste tečajev

Česa se boste na nedeljskem kuharskem tečaju naučili?

      • Vedska VEGI kuhinja 1, 2, 3;

      • Vedska VEGAN kuhinja 1, 2, 3;
      • Italijanska VEGI kuhinja;

      • Italijanska VEGAN kuhinja;

      SKLOP KLASIČNE KUHINJE v VEGANSKI VERZIJI:

      • Klasična kuhinja  1 - ENOLONČNICE
      • Klasična kuhinja  2 - BALKAN
      • Klasična kuhinja  3 - NEDELJSKO KOSILO
      • Klasična kuhinja  4 - SLADICE

Krajši opisi tečajev:

Slovijo kot izjemno zanimivi, saj jedilniki temeljijo na pestri izbiri živil in začimb. Takšna pestrost omogoča telesu absorbcijo vseh potrebnih vitaminov, mineralov in ostalih ključnih elementov.

Začimbe imajo v prehrani izjemno pomembno vlogo, saj pomagajo vzpostaviti ravnovesje v telesu. Vedska kuhinja se odlikuje z zelo bogato izbiro začimb v visoko vsebnostjo eteričnih olj, s pomočjo katerih se telo po zaužiti hrani očiščuje, tako na primer določene začimbe čistijo kri, uravnavajo holesterol, odpravljajo alergije in slabosti, razstrupljajo jetra, izboljšujejo prekrvavitev… In z ustvarjanjem »preventivne klime« v telesu preprečujejo tvorbo bolezenskih klic in gojišč mnogih bolezni sodobnega časa.

Vedska kuhinja ima izjemno dolgo in bogato tradicijo, saj sega več kot 5000 let v zgodovino. Zajema obilo praktičnih nasvetov, ki so uporabne vsakemu posamezniku pri njegovem načinu kuhanja. Živila, ki jih uporabljamo, so lokalne pridelave, ostale pomožne sestavine in začimbe pa so naprodaj v bolje založenih trgovinah.

Vse sestavine, ki jih uporabljamo na tečaju, so na voljo v naših prodajalnah (začimbe, čičerikina moka…). Vedska kuhinja temelji na izjemnih vonjavah, barvitosti hrane in zelo okusnih jedeh. Udeležbo na tem tečaju vam toplo priporočamo saj smo sedaj tradicionalno vedsko kuhinjo približali tudi veganom !

V naših krajih že tradicionalno sodi med bolj priljubljene. Tudi italijansko kuhinjo lahko označimo kot tako, ki blagodejno in zdravilno učinkuje na človeško telo. Za mediteransko kuhinjo je značilna uporaba široke palete mediteranskih začimb in dišavnic, ter seveda olivnega olja, ki predstavlja sam dragulj italijanske kuhinje.

V tradicionalni italijanski kuhinji se sicer uporablja tudi meso, mi pa le-tega nadomestimo s še bogatejšo zelenjavno simfonijo.

Na tečaju se bomo naučili pripraviti: lazanjo po slavnem receptu iz londonske restavracije; dve vrsti omak za testenine, ki jih bomo prav tako sami izdelali; slastne slavne kalcone (tako zelo dobre, da jih ni mogoče jesti vse dotlej, dokler jih poponoma ne zmanjka) in pa francosko solato z vegansko majonezo, ki jo bomo sami pripravili.

Klasika je klasika! Vsem poznana in skoraj vsi smo odraščali na klasiki. Vonj po domačnosti nadevanih paprik, sarm, pasulja, musake, šunke v testu, praženega krompirja ... to ostane za vedno.

Želel sem ohraniti to nostalgijo in emocijo okusov, ki nas popeljejo v otroštvo tudi, če jemo brezmesno. Zato sem sestavil štiri (4) sklope kuharskih tečajev in poustvaril jedi iz mesnih v veganske. To je v resnici moja poslastica! Da klasične mesne jedi skreiram v okusne pristno identične okuse na veganski način. Doma je moja partnerka veganka, njeni starši pa imajo radi klasiko. Tako sem kot kuhar, pod strogo kritiko iz obeh strani. Ha, ha, ha...

Poleg že poznane osnove teh okusov, sem tudi tu vpeljal nežen pridih začimb, ki nam morda niso toliko poznane. Zato so sedaj te jedi še okusnejše, še en korak višje.

Pred vami je celoten sklop štirih (4 ) kuharskih tečajev od raznih enolončnic, balkan jedi, klasičnega nedeljskega kosila z a'la govejo župco, ter sladic, potica, zavitki, krofi ...

Toplo priporočam, da se odločite za obisk celotenega sklopa vseh štirih (4) tečajev, ki bodo zaokrožena celota.

Zares bogata in pestra izbira jedi, ki bodo popestrile vaše krožnike in prinesle veliko mero veselja v vsakdanje kuhaje.

 

Termini

Vedska veganska kuhinja - VVK

VEGAN VEDSKA KUHINJA 1 - 14.9.2025
 
VEGAN VEDSKA KUHINJA 2 - 11.10.2025
 
VEGAN VEDSKA KUHINJA 3 - 22.11.2025
 
VEGAN  ITALIJANSKA KUHINJA  - 14.12.2025

NOVO V PONUDBI !!!

KLASIČNA 1ENOLONČNICE  18.10.2025
 
KLASIČNA 2BALKAN  15.11.2025
 
KLASIČNA 3NEDELJSKO KOSILO   25.1.2026
 
KLASIČNA  4SLADICE  20.12.2025

Ob prijavi in plačilu na vse 4 vegetarijanske kuharske tečaje (VEDSKA KUHINJA 1, 2, 3 in ITALIJANSKA KUHINJA)   vam priznamo 40€ akcijskega popusta! 

Ob prijavi in plačilu na vse 4 veganske kuharske tečaje (KLASIČNA KUHINJA 1, 2, 3, 4, vam priznamo 40€ akcijskega popusta!  

Kuharske tečaje izvajamo na kmetiji, v osrčju narave Moravč – v prostorih srčne KUHINJE MANDALA

Vsebina

In česa se boste na nedeljskem kuharskem tečaju naučili?

Jedi, katerih pripravo boste na kuharskih tečajih osvojili, si lahko ogledate nižje.

Naučili se boste, kako:

  • uporabljati pestro paleto začimb in živil;

  • spoznali boste kako hrana vpliva na našo zavest in počutje;

  • zakaj je pomebno kakšno hrano uživamo;

  • kako hrano zaužijemo na treh energijskih nivojih;

  • kuhati po navodilih v kuharskih knjigah;

  • izvajati različne tehnike pri pripravi začimb in jedi;

  • pripraviti in kuhati hrano s pravilno zavestjo;

  • deluje duhovni vidik vegetarijanstva – kako hrano očistiti negativnih energij;

  • razvijati intuicijo;

  • nadomestiti mesna živila;

  • sestaviti jedilnik

  • ...

Vodja tečaja

tečaj vodi Mitja Bitenc, kuhar z več desetletji izjemnih izkušenj s področja vedske vegetarijanske kuhinje.

Kot glavni kuhar se je pilil v mnogih svetovno znanih vegetarijanskih restavracijah po svetu, med drugim v Torontu, Stockholmu, Londonu, s svojim širokim znanjem pa je pripomogel pri zagonih skoraj vseh resnejših vegetarijanskih točk v Ljubljani (Vegedrom, Hestija, Pangea Natura, Holyfood, OM - Okusno mobilno, Govinda’s, Food for Life Slovenia.

V zadnjih letih poleg vodenja Radha Govinda vegetarijanske restavracije in veganske restavracije Mandala, vodi uspešne in dobro obiskane tečaje vegetarijanske kuhinje. 

Kako potekajo tečaji?

Tečaji potekajo ob določitvi jedi, ki vam jo dodeli v pripravo kuharski mojster, vi pa s pomočjo recepta pripravite vse sestavine in začimbe.

Zatem se k pripravi vključijo še preostali tečajniki, ki spremljajo pripravo jedi. Jedi kuhate sami, saj želimo, da pridobite praktično izkušnjo. Kuharski mojster vas opazuje in skozi postopek ves čas vodi. Na ta način boste osvojili celoten postopek priprave jedi in le-to brez težav pripravljali kasneje tudi doma.

Tečaj je sestavljen iz 3 delov in sicer:

  1. del je namenjen predstavitvi programa in pripravi sestavin ter začimb.

  2. del je namenjen pripravi okoli 10 vrst različnih jedi.

  3. del je namenjen pospravljanju in nato kraljevski pojedini. Vselej skuhamo več, tako da lahko preostalo hrano odnesete v pokušino tudi svojim domačim. Zato ne pozabite in s seboj prinesite nekaj plastičnih posodic!

Ključne info:

LOKACIJA TEČAJA: kmetija v osrčju narave, Spodnja Dobrava 5, MORAVČE – v prostorih srčne kuhinje Mandala
KDAJ: od 10:00 do 16:00 ure (sobota ali nedelja)
CENA ENEGA TEČAJA: 85 €/osebo. V ceno so vključeni vsi stroški tečaja (literatura, živila, kraljevska pojedina, DDV) Po vaši prijavi boste na e-mail prejeli predračun. Po plačanem prederačunu je vaša udeležba potrjena. Potrdilo o vplačilu pošljite na bitenc.mitja@gmail.com

Podatki za predračun: IME, PRIIMEK, NASLOV
(če plačnik ni udeleženec prosimo, da pošljete še podatke o udeležencu:  IME PRIIMEK, E-MAIL, GSM)

OPOZORILO:

V začetku tedna (ponedeljek), ko je predviden tečaj (sobota ali nedelja), boste po elektronski pošti prejeli opomnik za kuharski tečaj.

Najkasneje do srede je potrebno vaš prihod potrditi preko elektronske pošte bitenc.mitja@gmail.com . Če do takrat ne potrdite vašo udeležbo, se smatra, da se boste tečaja udeležili. Do srede lahko sporočite svojo morebitno neudeležbo. V tem primeru ste upravičeni za nadomestni termin.

V primeru neudeležbe (bolezen, izredni dogodek…) si lahko sami najdete zamenjavo. V primeru neudeležbe je potrebno poravnati celotni znesek in se denar za neudeležbo ne vrača. V primeru, da ste zboleli, se vam z zdravniškim opravičilom povrne 50% plačila.

Darilni bon oziroma plačilo tečaja velja 1 leto od nakupa.

PRIJAVE IN INFORMACIJE: 041 752 645 (Mitja Bitenc) ali email bitenc.mitja@gmail.com

Člani kluba Govinda’s lahko izkoristijo članski popust (5-22%)! Ne velja za akcijske cene!

Ob prijavi in plačilu na vse 4 vegetarijanske kuharske tečaje (VEDSKA KUHINJA 1, 2, 3 in ITALIJANSKA KUHINJA)   vam priznamo 40€ akcijskega popusta! 

Ob prijavi in plačilu na vse 4 veganske kuharske tečaje (KLASIČNA KUHINJA 1, 2, 3, 4, vam priznamo 40€ akcijskega popusta! 

Jedi,

ki se jih naučite pripraviti na nedeljskem tečaju:

1. SABDŽI: bučke,korenje,beli tofu,pelati- glavna zelenjavna jed
2. SABDŽI: blitva, krompir, smetana – glavna zelenjavna jed
3. BASMATI RIŽ: s kurkumo in grahom – priloga
4. JUHA: hokaido buča, sveže zelje, domači tanki rezanci s kurkumo – juha
5. MATI: polnozrnata in črna moka – kruhki
6. HALVA: sadje, pšenični zdrob… – sladica
7. LADU: čičerikina moka, indijski oreščki – sladica
8. LASI: veganski mango lasi – napitek

1. SABDŽI: cvetača, rdeča paprika, dimljen tofu, ingver – zelenjavna jed
2. SABDŽI: bučke, pečen krompir, smetana – zelenjavna jed
3. BASMATI RIŽ: kokos, peteršilj – priloga
4. FRANCOSKA SOLATA: korenje, krompir, grah, kumarice, domača majoneza
5. DELIKATESA: polnozrati kruhki – ČAPATI
6. SLADICA 1: vegansko pecivo – biskvit iz sadja
7. SLADICA 2: KORENČKOVA HALVA: korenje, mandlji, žafran, smetana, rozine…
8. NAPITEK: limeta z žafranom

1. ŠAK: špinača, krompir, tofu, smetana – zelenjavna jed
2. SABDŽI: stročji fižol v čičerkini omaki z začimbami – zelenjavna jed
3. BASMATI RIŽ: indijski oreščki, žafran, klinčki, cimet, kardamon – priloga
4. JUHA: mung dhal rumena leča, cvetača, korenček, začimbe, sveži koriander
5. SOLATA: rdeča pesa, smetana, bučno olje, limona
6. VEGI RAŽNJIČI: ocvrta zelenjava panirana v čičerkini panadi – delikatesa
7. ČATNI: jabolka, ananas, pomaranča – pikantna sladica
8. SLADICA: veganske palačinke z namazom iz kakava in lešnikov

1. LAZANJA – z veganskim bešamelom, špinačo, tofujem, s pelati in zelenjavo, vegansko mozarelo, domačimi testeninami
2.  DOMAČI POLŽKI S KURKUMO, DOMAČI ŠPAGETI S KURKUMO 
3. BOLONEZE OMAKA – zelje, sejtan, pelati, sojina omaka, smetana, začimbe
4. OLIVNA OMAKA – iz črnih in zelenih oliv, kaper, paradižnika, paste genovese
5. CALZONE –z belim tofujem, koruzo, rdečo papriko, karijem
6. FRANCOSKA SOLATA – iz korenčka, krompirja, graha, kumaric, domače veganske majoneze,

1. SEGEDIN – kislo zelje, sojini koščki, pelati
2.  JOTA - kisla repa, krompir, dimljen tofu, fižol
3. BOLONEZE OMAKA – zelje, sejtan, sojina omaka, pelati, smetana, začimbe
4. GOLAŽ - sojine kocke, pelati, začimbe
5. PASULJ - beli fižol prebranac, dimljen tofu, rdeča paprika, korenček, zelena
6. RIČET - ješprenj, dimljen tofu, fižol, korenček, zelena, ...

7. VESELI TREBUŠČKI - VAMPI - sejtan, pelati, začimbe,

8. KREMNA POLENTA - koruzni zdrob, smetana za kuhanje, ...

1. NADEVANE PAPRIKE v paradižnikovi omaki - paprike, mleti sejtan, riž, začimbe, pelati ...
2.  SARME - glave kislega zelja, riž, mleti sejtan, kislo zelje, pelati, začimbe ...
3. BOLONJEZE LAZANJA – zelje, sejtan, sojina omaka, pelati, smetana, začimbe, domače testenine
4. KROMPIRJEVA MUSAKA - krompir, mleti sejtan, pelati, smetana za kuhanje, začimbe
5. ČUFTI - mleti sejtan, kruh, pelati, začimbe,
6. SEJTAN v naravno omaki - sejtan - pčenično meso naredimo sami

7. VEGANSKA ŠUNKA V TESTU - veganska šunka, moka, začimbe

8. PIRE KROMPIR - krompir, rastlinsko mleko,maslo, sol

1. A'LA GOVEJA ŽUPCA - jušna zelenjava, sejtan, začimbe
2.  PRAŽEN KROMPIR - krompir, zelnji nadomestek čebule - (zelje + asafetida), juha
3. ZELENJAVNA PRILOGA  – dušena zelenjava z drobtinami in arašidi
4. SEJTAN PO DUNAJSKO  – domač sejtan paniran po dunajsko
5. TOFU PO DUNAJSKO  – domač tofu paniran po dunajsko
6.  SOLATA OD PEČENE RDEČE PAPRIKE  – pečena rdeča paprika v marinadi 

7. DOMAČ JABOLČNI ZAVITEK - domače vlečeno testo, jabolka, rozine, začimbe

8. GRATINIRANE SKUTINE PALAČINKE z VIŠNJAMI

 

1. OREHOVA POTICA - kvašeno testo z orehovim nadevom in rozinami
2.  ZAVITEK  - domače vlečeno testo; skutin nadev z rozinami in višnjev nadev
3. PALAČINKE: z domačo marmelado
4. KROFI: veganski pirini krofi z marmelado
5. BISKVIT : sadni biskvit
6.  RIŽEV NARASTEK: riž, rastlinsko mleko , jabolka, rozine ...

7. KREMNA REZINA  - listnato testo, krema za nadev, smetana

8. MUFFINI - sadni muffini

 

 

Dodatne možnosti

Darilni bon

Vegetarijanski kuharski tečaj lahko tudi podarite ob posebnih priložnostih vsem tistim, ki jih imate radi – za rojstni dan, poroko, obletnico, ali pa kar tako. Prelepo darilo, ki zaznamuje celotno življenje z uživanjem v prekrasni, slastni hrani!

Vsi naši tečaji:

Restavracija
Radha govinda

Rudra Simha d.o.o., so.p.
Polje c. XXVI/5B
1260 Ljubljana - Polje
ID za DDV: SI63951746
Matična številka: 2343380

Čas odprtja

PONEDELJEK – SOBOTA:

11.00 - 18.00  

NEDELJE in PRAZNIKI: ZAPRTO 

 

+386 59 058 381

restavracija@radhagovinda.si

Restavracija Radha Govinda © 2025 Vse pravice pridržane.

Made with ⚝ by Starfiniti d.o.o.

0