V mesecu juniju so se v štirih zaporednih nedeljskih (popol)dnevih zvrstili težko pričakovani kuharski tečaji vedske in italijanske kuhinje.

Tako smo sklop štirih kuharskih tečajev ‘oddelali’ v skupini sedmih oziroma osmih tečajnikov. Častni gostje tokratne skupine so bili predstavniki Term Olimia, in sicer glavni kuhar Tomi Podhraški, živilska tehnologinja in vodja prehrane Jasna Bračun, ter zdravnica v Termah Olimia Cvetka Avguštin. Glavni namen njihovega obiska je bil spoznati se z vegetarijansko kulinariko in vlogo začimb v njej, zanimal pa jih je tudi naš pristop do hrane, ter kako dobljena spoznanja vključiti v svojo ponudbo.
No, pa da ne bo pomote – vsi udeleženci naših tečajev so bili nekaj posebnega. Z nami so jedi pripravljali in se učili tudi slovenski filharmonik Jure Mesec, homeoterapevtka Mojca, bančnica Tina, pa naša zvesta simpatizerka Katja, ki je udeležbo na tečaju prejela kot darilo svojega fanta…

Prvi del našega sklopa je potekal bolj v teoretičnih vodah. Kalili smo se v razumevanju vegetarijanstva, o njegovih vrednotah, ter predvsem o samem odnosu do hrane, ki je bistvenega pomena za počutje po zaužitju hrane. Hrano namreč zaužijemo na treh nivojih: na prvem – fizičnem nivoju gre za občutenje sitosti; drugi – subtilni nivo vpliva na naše počutje in razpoloženje (zaradi prenosa energij je tako zelo pomembno, v kakšnem razpoloženju kuhar hrano pripravlja); tretji – spiritualni nivo pa predstavlja transcendentalni učinek – hrano namreč lahko s pomočjo starodavnih vedskih manter očistimo negativnih energij in ji dodamo transcendentalni potencial, ki se med drugim odraža tudi v občutenju splošnega zadovoljstva in odsotnosti tesnobe.

Ko smo obelodanili energetske zakone, smo prešli na malce bolj materialne, zemeljske prvine. Razgovorili smo se o začimbah in njihovih blagodejnostih, o vplivu eteričnih olj, ki jih vsebujejo in njihovi tvorbi preventivne klime v telesu, pa tudi o različnih načinih same uporabe začimb.

Nato smo prešli še na praktični del. Najprej smo pripravili vse surovine, jih nalupili, narezljali, nasekljali, prav kot v televizijski oddaji. Kar takoj smo se naučili pripravljati panir (indijski domači sirček, slastna dobrota!) in čisto svež in domač jogurt!

Tako smo se vneto prekotalili v finalni del srečanja, in sicer v pripravo glavnih jedi našega menija. Po kuhinji je zadišalo kot v kulinaričnem raju, kar je le še podkrepilo naš delovni entuziazem.

 

 

Je pa pri nas tako, da je kuhinja svetišče, kjer se hrana pripravlja s pomočjo meditacije in intuicije, zato je pred ponudbo ne okušamo. In ni presenetljivo, da smo na ta način povsem pozabili na lastne potrebe – na vodo smo se spomnili šele po treh urah predane akcije!

Na koncu smo s pomočjo mantre hrano še energetsko očistili in pričakujoče sedli k obloženim krožnikom. Kako bo? Bo dobro, okusno? Čudovito..?? Tišina je bila debela kot samosa, Mitja, naš vodja tečajev, pa je le stežka pričakal odziv, premlevajoč le ti dve od variant: ‘Ali so vsi tiho, ker jim ni všeč, ali pa je vse tako slastno, da se nočejo motiti?’ A se je kmalu zjasnilo, po nekaj začetnih grižljajih okušanja so se z ustnic razlezli nasmehi odobravanja. Zadovoljnim komentarjem kar ni bilo konca in utonili smo v srčnih pomenkih ter slastnih okusih.

V tem duhu smo preživeli vse štiri nedelje in spletli smo lepe prijateljske vezi. Ob koncu četrtega srečanja so se udeleženci kar z žalostnim glasom spraševali :«In kaj bomo zdaj ob nedeljah…?« No, Mitja je s Tomijem dorekel nadaljnje sodelovanje in obisk kuhinje v Termah Olimia, ki skoraj desetkrat presega naše kapacitete. Obvestili so nas, da so nekaj jedi, ki smo se jih naučili na tečaju, že vnesli v svojo ponudbo – da vas ne bo presenetilo, kadar vas pot zanese v njihovo smer!

Druženje je bilo prijetno, družabno in uspešno, nedelje izpolnjene in želodčki prav tako. Sklope tečajev bomo ponovno pripravili za na jesen, o točnih datumih pa boste predhodno obveščeni. Svojo udeležbo si zagotovite s pravočasno prijavo!

Še več slik z utrinki junijskih nedeljskih tečajev si lahko ogledate tukaj: Junijski sklop kuharskih tečajev. Vabljeni!