Enodnevni nedeljski kuharski tečaj

Enodnevni nedeljski kuharski tečaj vodi Mitja Bitenc, kuhar z več desetletji izjemnih izkušenj s področja vedske vegetarijanske kuhinje. Kot glavni kuhar se je pilil v mnogih svetovno znanih vegetarijanskih restavracijah po svetu, med drugim v Torontu, Stockholmu, Londonu, s svojim širokim znanjem pa je pripomogel pri zagonih skoraj vseh resnejših vegetarijanskih točk v Ljubljani (Vegedrom, Hestija, Pangea Natura, Holyfood, OM -okusno mobilno, Govinda’s, Food for Life Slovenia. V zadnjih letih poleg vodenja Radha Govinda vegetarijanske restavracije vodi uspešne in dobro obiskane tečaje vegetarijanske kuhinje.

Vedska vegetarijanska kuhinja, v katere globine se bomo tečajih potopili in jih tudi z veseljem okusili, izključuje meso, jajca in ribe, vključuje pa vse vrste sadja, zelenjave, mleka in mlečnih izdelkov, žit, stročnic itd. Je zelo uravnovešena in vsebuje vse potrebne sestavine za zdrav razvoj človeškega organizma.

1. VEDSKA VEGETARIJANSKA KUHINJA – VK:

SEPTEMBER
24.9.2017 – VEDSKA KUHINJA 1
OKTOBER
8.10.2017 –  VEDSKA KUHINJA 2
NOVEMBER
12.11.2017 – VEDSKA KUHINJA 3
DECEMBER
17.12.2017 – ITALIJANSKA KUHINJA

2 VEDSKA VEGANSKA KUHINJA – VVK:

OKTOBER
22.10.2017 –  VEDSKA VEGANSKA KUHINJA 1
NOVEMBER
26.11.2017 – VEDSKA VEGANSKA KUHINJA 2

DECEMBER
10.12.2017 – VEDSKA VEGANSKA KUHINJA 3

 

In česa se boste na nedeljskem kuharskem tečaju naučili?

Naučili se boste, kako:

• uporabljati pestro paleto začimb in živil;
• kuhati po navodilih v kuharskih knjigah;
• izvajati različne tehnike pri pripravi začimb in jedi;
• narediti domač jogurt, sir, itd., ter tako prihraniti denar;
• pripraviti in kuhati hrano s pravilno zavestjo;
• deluje duhovni vidik vegetarijanstva – kako hrano očistiti negativnih energij;
• razvijati intuicijo;
• nadomestiti mesna živila;
• sestaviti jedilnik

Jedi, katerih pripravo boste na kuharskih tečajih osvojili, si lahko ogledate nižje.

Vrste tečajev:

• Vedska kuhinja stopnja 1, stopnja 2, stopnja 3;
• Italijanska kuhinja;
• Sladice brez jajc – v pripravi
• Klasična kuhinja- v pripravi

Krajši opisi tečajev:

VEDSKA KUHINJA stopnja 1, 2 in 3 slovijo kot izjemno zanimivi, saj jedilniki temeljijo na pestri izbiri živil in začimb. Takšna pestrost omogoča telesu absorbcijo vseh potrebnih vitaminov, mineralov in ostalih ključnih elementov.

Začimbe imajo v prehrani izjemno pomembno vlogo, saj pomagajo vzpostaviti ravnovesje v telesu. Vedska kuhinja se odlikuje z zelo bogato izbiro začimb v visoko vsebnostjo eteričnih olj, s pomočjo katerih se telo po zaužiti hrani očiščuje, tako na primer določene začimbe čistijo kri, uravnavajo holesterol, odpravljajo alergije in slabosti, razstrupljajo jetra, izboljšujejo prekrvavitev, … in z ustvarjanjem »preventivne klime« v telesu preprečujejo tvorbo bolezenskih klic in gojišč mnogih bolezni sodobnega časa.

Vedska kuhinja ima izjemno dolgo in bogato tradicijo, saj sega več kot 5000 let v zgodovino. Zajema obilo praktičnih nasvetov, ki so uporabne vsakemu posamezniku pri njegovem načinu kuhanja. Živila, ki jih uporabljamo, so lokalne pridelave, ostale pomožne sestavine in začimbe pa so naprodaj v bolje založenih trgovinah. Vse sestavine, ki jih uporabljamo na tečaju, so na voljo v naših prodajalnah (začimbe, čičerikina moka, ghee …). Vedska kuhinja temelji na izjemnih vonjavah, barvitosti hrane in zelo okusnih jedeh. Udeležbo na tem tečaju vam toplo priporočamo !

ITALIJANSKA KUHINJA v naših krajih že tradicionalno sodi med bolj priljubljene. Tudi italijansko kuhinjo lahko označimo kot tako, ki blagodejno in zdravilno učinkuje na človeško telo. Za mediteransko kuhinjo je značilna uporaba široke palete mediteranskih začimb in dišavnic, ter seveda olivnega olja, ki predstavlja sam dragulj italijanske kuhinje. V tradicionalni italijanski kuhinji se sicer uporablja tudi meso, mi pa le-tega nadomestimo s še bogatejšo zelenjavno simfonijo. Na tečaju se bomo naučili pripraviti: lazanjo po slavnem receptu iz londonske vegetarijanske restavracije; dve vrsti omak za testenine, ki jih bomo prav tako sami izdelali; slastne slavne kalcone, (tako zelo dobre, da jih ni mogoče jesti vse dotlej, dokler jih poponoma ne zmanjka J); in pa francosko solato z vegetarijansko majonezo brez jajc, ki jo bomo sami pripravili.

DARILNI BON: Vegetarijanski kuharski tečaj lahko tudi podarite ob posebnih priložnostih vsem tistim, ki jih imate radi – za rojstni dan, poroko, obletnico, ali pa kar tako. Prelepo darilo, ki zaznamuje celotno življenje z uživanjem v prekrasni, slastni hrani!

darilni_bon

In kako potekajo tečaji?

Tečaji potekajo ob določitvi jedi, ki vam jo dodeli v pripravo kuharski mojster, vi pa s pomočjo recepta pripravite vse sestavine in začimbe. Zateem se k pripravi vključijo še preostali tečajniki, ki spremljajo pripravo jedi. Jedi kuhate sami, saj želimo, da pridobite praktično izkušnjo. Kuharski mojster vas opazuje in skozi postopek ves čas vodi. Na ta način boste osvojili celoten postopek priprave jedi in le-to brez težav pripravljali kasneje tudi doma.

Tečaj je sestavljen iz treh (3) delov, in sicer:

• Prvi (1.) del je namenjen predstavitvi programa in pripravi sestavin ter začimb.
• Drugi (2.) del je namenjen pripravi okoli 10 vrst različnih jedi.
• Tretji (3.) del je namenjen pospravljanju in nato kraljevski pojedini. Vselej skuhamo več, tako da lahko preostalo hrano odnesete v pokušino tudi svojim domačim. Zato ne pozabite in s seboj prinesite nekaj plastičnih posodic!

LOKACIJA IZVEDBE TEČAJA: Žibertova 23, Ljubljana v prostorih restavracije RADHA GOVINDA
KDAJ: od 10:00 do 16:00 ure (vselej v nedeljo)
CENA: 70 €/osebo. V ceno so vključeni vsi stroški tečaja (literatura, živila, kraljevska pojedina, DDV)

PRIJAVE IN INFORMACIJE: 041 752 645 (Mitja Bitenc) ali email: info@radhagovinda.si

Člani kluba Govinda’s lahko izkoristijo članski popust! (5-22%) Ne velja za akcijske cene !

OPOZORILO: Odpoved udeležbe na tečaju je mogoča po telefonu in sicer najkasneje do petka (= dva dni pred tečajem). V primeru neudeležbe je potrebno poravnati celotni znesek. Mogoča je zamenjava udeleženca.

Jedi, ki se jih naučite pripraviti na nedeljskem tečaju:

 

VEDSKA KUHINJA 1: 24.9.2017

1. DOMAČI SIR (‘PANIR’) – mehki in trdi sir
2. JOGURT – izdelamo ga sami
3. LASSI – sadni napitek iz jogurta in sadja
4. LADHU (sladica) – iz čičerikine moke, lešnikov, rjavega sladkorja
5. ŠRIKAND (sladica) – iz žafrana, odcejenega jogurta, rjavega sladkorja
6. RAITA (solata z jogurtom) – iz blitve, jogurta, arašidov
7. HALVA (sladica) – iz višenj, pšeničnega zdroba …
8. PURI (indijski ‘kruhki’) – iz sezama, maka, polnovredne moke
9. SABDŽI (glavna zelenjavna jed) – iz bučk, korenčka, jajčevcev, domačega sira, paradižnikove omake
10. BASMATI RIŽ (priloga) – z dodatkom kokosa, peteršilja

PRIJAVE: info@radhagovinda.si

VEDSKA KUHINJA 2: 8.10.2017

1. SABDŽI (glavna zelenjavna jed) – iz cvetače, paprike, dimljenega tofuja, kisle smetane,…
2. SABDŽI (glavna zelenjavna jed) – iz stročjega fižola, paradižnika, jogurta, čičerikine moke …
3. BASMATI RIŽ (priloga) – z mandlji, koromačem
4. SAMOSE (delikatesa) – iz polnozrnatega testa, z mehkim sirom, koruzo, zelenimi olivami, olivnim oljem …
5. RAITA (solata z jogurtom) – iz zlatih kroglic, namočenih v jogurt
6. SLADKI RIŽ (sladica) – s karamelo, cimetom, rižem, mlekom …
7. KORENČKOVA HALVA – iz korenja, mandljev, žafrana, sladke smetane, rozin …
8. ČATNI (chuttney = rahlo pikantna sladica) – iz banan, rozin, limon, začimb

PRIJAVE: info@radhagovinda.si

 

VEDSKA KUHINJA 3: 12.11.2017

1.KATHI MITHI SABDŽI (glavna zelenjavna jed) – iz bučk, korenčka, ananasa, zelene, pelatov, sira …
2. LIMONIN RIŽ (priloga) – limonin riž s svežim kokosom in indijskimi oreščki
3. DHALOVA JUHA – rumeni mung dhal, korenček, peteršilj
4. ČAPATI (tradicionalni kruhki) – iz moke tip 1100, polnozrnate moke, soli
5. RAITA (solata z jogurtom) – iz kumaric, jogurta, kokosa, začimb
6. ČATNI (pikantna sladica) – iz jabolk, ananasa, pomaranč
7. LASSI (napitek iz jogurta) – iz jogurta, žafrana, rožne vode
8. RASA GULA (božanska sladica) – sirne kroglice, namočene v odišavljenem sirupu

PRIJAVE: info@radhagovinda.si

ITALIJANSKA KUHINJA: 17.12.2017

1. LAZANJA – z bešamelom, špinačo, domačim sirčkom, s pelati in zelenjavo, z nastrganim sirom, domačimi testeninami
2. RUMENI DOMAČI POLŽKI, ŠPINAČNI SVEDRI
3. MEDITERANSKA OMAKA – iz bučk, jajčevcev, rdeče paprike, paradižnika
4. OLIVNA OMAKA – iz črnih in zelenih oliv, kaper, paradižnika, paste genovese
5. CALZONE – z mehkim sirčkom, koruzo, rdečo papriko, karijem
6. FRANCOSKA SOLATA – iz korenčka, krompirja, graha, kumaric, domače majoneze, …

PRIJAVE: info@radhagovinda.si

TUKAJ si lahko ogledate nekaj utrinkov naših kuharskih tečajev.